Norah

Norah is een kruising Friese Stabij/Appenseller, geboren 30 april 2006. Vanaf pup af aan kreeg zij Carnibest en zag er altijd schitterend uit. In februari 2007 kreeg ze last van diarree. Heel wat middeltjes geprobeerd, maar het leek wel of het allemaal even werkte en dan begon de ellende weer. De dierenarts vroeg wel steeds aan mij of de ontlasting geel of grijs was, maar qua kleur bleef de ontlasting bruin en ze bleef een prachtige vacht houden.

Op een gegeven moment begon ze ook haar eigen ontlasting opeten. Ik moest er dus voor zorgen dat ze daar geen gelegenheid toe kreeg, inmiddels werd de ontlasting steeds meer en had ik 3 zakjes nodig om alles op te ruimen. Bloedonderzoek, ontlasting nagekeken, getest op Giarda, alles was goed. Norah zelf bleef er heel vrolijk onder, voelde zich absoluut niet ziek. Wel ging ze steeds meer afvallen. Van de 20 kg zakte ze terug naar de 15kg. Ze raakte steeds sneller uitgeput. Een van haar grootste hobby’s is zwemmen, maar na 1x de bal gehaald te hebben stond ze naast me te rillen als een rietje en te klappertanden.

Mijn dierenarts wilde nog 1 test doen en anders doorsturen naar een specialist. Deze test is een speciale bloedtest genaamd TLI-test en meet de activiteit van de enzymen die de alvleesklier afgeeft aan het voer om te verteren. Normaal liggen de waarden tussen de 5 en 40 maar bij haar was de waarde minder dan 1, kortom de alvleesklier deed niet wat ie moest doen! Als advies kreeg ik een zak brokken mee met pancreaspoeder en dan moest het snel beter gaan. Ik mocht wel de poeder in een beetje Carnibest doen. Hoewel ze eng mager was, glom haar vacht wel, maar na een paar dagen brokken werd haar huid slechter, allemaal schilfers. Oke, ze had geen diarree meer maar daar was dan alles mee gezegd. Haar huid werd slechter en ze kwam geen gram aan. Na een week was ik wel klaar met die brokken en snel weer terug op de Carnibest natuurvoer met poeder. De schilfers verdwenen gelukkig als sneeuw voor de zon.

Helaas kwam ze nog steeds niet aan ondanks haar goede ontlasting, maar nog steeds 5 kilo te licht. Inmiddels werden de mailtjes richting Carnibest frequenter en zij raadde mij aan om te mailen naar dierenarts De Leeuw voor advies. We waren het over eens dat misschien vers vlees in de variant Pancreas het proberen waard was. Ze kwam inderdaad 3 kilo aan dus dat was al een prachtig resultaat. Haar ontlasting was niet echt slecht, maar geen mooie drollen die ik van Carnibest gewend was maar ja, alleen resultaat telt op dat moment.

In juni kreeg ik een mailtje van Carnibest dat ze samen met dierenarts De Leeuw een Pancreas-variant had gemaakt waarbij het rundvlees voornamelijk uit alvleesklier bestond. Of ik interesse had om dit te proberen? Natuurlijk! Gewapend met koelbox 20 rollen Carnibest Pancreas opgehaald. Eerst nog een beetje gemengd met de andere Pancreas-versvleesvoeding, maar het gaf zo´n goed resultaat dat binnen 4 dagen Norah alleen Carnibest Pancreas kreeg en zelfs afgebouwd met de poeder: prachtige keiharde keutels!

Ook verhaarde ze enorm, haar lichaam was zichzelf aan het reinigen. Alleen qua gewicht kwam ze nog niet genoeg aan. Op advies van Carnibest heel rustig aan gaan mengen met Carnibest Natuurvoer en dit geeft een hele langzame stijging in haar gewicht. Aangezien EPI-honden geen vet kunnen opnemen zal dit uit een andere voedingsbron gehaald moeten worden. Norah weegt nu 19,5 kg en verbaast elke dierenarts en andere EPI-eigenaren hoe zij er uitziet dankzij Carnibest!

Marianne Ros en Norah