Het verhaal van Gipsy en Carnibest

Begin dit jaar vroegen de eigenaren van Gipsy, een 12-jarige Rottweiler, of ik even naar hun hond wilde kijken. Gipsy loopt al jaren kreupel omdat ze ernstig artrose heeft in haar rechter elleboog gewricht. Daar kreeg ze pijnstillers voor en in eerste instantie ging ze weer wat beter lopen. Nu echter bleef ze het liefst de hele dag slapen. Ze wilde niet meer mee naar buiten het erf op, maakte een zeer matte indruk en ze liep weer flink kreupel. De vraag van de eigenaar was dan ook of ik een inschatting wilde maken of het misschien beter was om haar in te laten slapen. Ik weet dat de eigenaren heel erg gek zijn op Gipsy en dat de situatie dus nogal heftig moest zijn. Op de foto kun je zien hoe Gipsy eruit zag.

Ondanks voldoende voeding was ze wat mager, maar vooral was ze heel arm bespierd wat natuurlijk niet gunstig is als je artrose hebt. Haar vacht is dof en ze maakt een uitgebluste indruk.

We besloten om haar van de pijnstillers af te halen omdat langdurig gebruik kan leiden tot maag-darm klachten en nierschade wat zorgt voor een verminderd algemeen welbevinden. Het gevolg was natuurlijk wel dat ze in eerste instantie nog meer pijn zou krijgen en haar voorpoot en dus nog kreupeler zou gaan lopen. Daarnaast hebben we haar voeding aangepast. Een gezond maag-darmkanaal is een absolute voorwaarde om gezond en fit te zijn. Dit geldt voor mens en dier. Het maag-darmkanaal kan door meerdere oorzaken geïrriteerd raken. De belangrijkste factoren zijn:
Langdurig gebruik van pijnstiller
Voedselintoleranties
Maagdarm parasieten

De pijnstillers waren natuurlijk langdurig gebruikt en daarmee wil ik absoluut niet beweren dat dat niet goed is. Als een hond veel pijn heeft kunnen pijnstillers zeker een uitkomst bieden. Het is wel zo dat de ene hond minder last heeft van de bijwerkingen dan de andere en dat het ook van het gebruikte middel afhangt. Het kan dus raadzaam zijn om bij veel bijwerkingen een andere pijnstiller te proberen.

Gipsy had in ieder geval veel last van de bijwerkingen waardoor ze zich behoorlijk naar voelde.

Voedselintoleranties kunnen ontstaan door voeding waar het maag-darmkanaal niet op ingesteld is. Zo kunnen honden net als mensen een glutenintolerantie ontwikkelen. Gluten zijn bepaalde eiwitten die in veel graansoorten zitten. Een glutenintolerantie hoeft zich niet altijd te uiten in diarree, maar vaak geeft het lichte, algemene symptomen zoals wat verstopping, wat buikpijn, gewichtstoename of juist gewichtsverlies, vermoeidheid of hoofdpijn. Veel van deze symptomen kunnen we bij onze honden niet (goed) herkennen. Ze kunnen nu eenmaal niet vertellen dat ze hoofdpijn hebben.

Granen horen niet tot het natuurlijke/ oorspronkelijke dieet van de hond, overigens ook niet tot dat van de mens.

Voedselintoleranties kunnen ook secundair ontstaan als gevolg van irritatie van het maag-darmkanaal bijvoorbeeld door pijnstillers of parasieten. Dit is dus een vicieus cirkeltje.

Bij Gipsy hadden we geen aanwijzingen voor parasieten maar wetende dat gewrichtsontstekingen en irritatie van het maag-darmkanaal met elkaar te maken kunnen hebben besloten we om haar voeding aan te passen en haar een dieet te geven dat gebaseerd is op wat een hond van nature zou eten. Onze keuze viel (na eerdere goede ervaringen) op Carnibest. Dit is natuurlijke voeding en de granen die in een klein percentage gebruikt worden (rijst) zijn glutenvrij. Een ander positief punt, zeker met betrekking tot de revalidatie van honden met problemen, is dat er ook een eco variant is, gemaakt van ecologisch/ biologisch vlees. Dit betekent dat er zo min mogelijk toxinen (giftige stoffen) in het vlees zitten waardoor het lichaam (met name de lever) zo min mogelijk belast wordt.

Wat is nu het verband tussen maag-darm irritatie en gewrichtsklachten?

Laten we eerst even kijken wat artrose is.

Een gewricht is opgebouwd uit 2 botstukken die met elkaar scharnieren. Beide botstukken zijn op de plek waar ze het gewricht vormen bekleedt met een laagje kraakbeen. Dit is een heel speciaal weefsel dat grote krachten op kan vangen, schokken kan absorberen en wrijvingskracht kan verwerken. Het is tegelijkertijd elastisch en heel sterk en toch is het maar een dun laagje.

In het geval van artrose wordt het kraakbeen minder van kwaliteit of raakt beschadigd. In kraakbeen zitten geen zenuwen dus in eerste instantie doet dit geen pijn. De beschadiging zorgt echter voor een ontstekingsreactie in het gewricht en die ontsteking zorgt voor meer schade wat weer zorgt voor meer ontsteking. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht en de ontstekingsreactie is wel pijnlijk. Als de schade aan het kraakbeen groot genoeg wordt raken het onderliggende bot en andere structuren zoals het gewrichtskapsel bij het proces berokken. Er kunnen secundaire botverandering optreden en die zijn over het algemeen flink pijnlijk.

Nu naar de irritatie van het maag-darmkanaal!

Wanneer de darmen geïrriteerd zijn is de afgrenzing tussen de buitenwereld (de daminhoud) en het interne milieu van het lichaam niet meer zo mooi. Normaal gesproken wordt het voedsel in de darm heel goed verteerd tot kleine moleculen die dan opgenomen worden in de darmwand en doorgegeven worden aan het bloed. Door de irritaties is de vertering minder goed en de darmwand laat grotere voedsel moleculen door dan normaal. Het afweersysteem herkent deze grote moleculen als lichaamsvreemd en begint de aanval. Dit zorgt ervoor dat:
De hond meerdere voedselintoleranties kan ontwikkelen tegen verschillende voedingstoffen.
De irritatie in de darmwand toeneemt.
Er antigeen-antilichaamcomplexen worden gevormd.

Antigeen-antilichaamcomplexen zijn verbindingen tussen een groot voedselmolecuul en een antilichaam van het afweersysteem. Deze complexen kunnen via het bloedvatensysteem in de gewrichten terecht komen en lopen daar vast. Hierdoor ontstaat een ontstekingreactie wat weer als gevolg heeft dat de gewrichtsontsteking die er zat door de artrose versterkt wordt of dat er een ontstekingsreactie ontstaat in een gezond gewricht waardoor zich op termijn artrose kan ontwikkelen.

Wat hebben we nu precies voor Gipsy gedaan?
Pijnstillers stopgezet zodat ze zich beter ging voelen en het maag-darmkanaal kon herstellen.
Natuurlijke voeding waardoor het maag-darmkanaal helemaal gezond kon worden en optimaal kon functioneren. Daarnaast biedt deze voeding alle stoffen die nodig zijn voor spieropbouw wat belangrijk is in het geval van artrose.
Glucosamine toegevoegd aan de voeding. Dit remt de ontsteking in het gewricht en is een bouwstof voor kraakbeenmatrix waardoor het kraakbeen zich makkelijker kan verbeteren.
Omega 3 toegevoegd aan de voeding. Dit remt alle ontstekingsreacties in het lichaam en heeft dus een positief effect op de gewrichten en het maag-darmkanaal.

En dit is het resultaat na vier maanden: