Kilian

Peper en Zout Middenslag Schnauzer

Geb. 19-10-1995

Reu, gecastreerd

Wij hebben Kilian vanaf dat hij 8 weekjes oud was, hij is van “goede komaf” en gelukkig is Kilian dan ook 10 jaar lang een heel gezonde hond geweest. Tot eind 2005. In aug/sept 2005 heeft hij lang getobd met een bacteriële darminfectie, heel vervelend en langdurig. Met de juiste medicatie verdween uiteindelijk de infectie maar Kilian knapte niet goed op, hij was sloom, kwam wat gewicht aan en was vooral ‘s morgens ronduit niet vooruit te branden, maar verder toonde hij niet ziek. Begin december zijn we toch met hem bij de dierenarts geweest met “er is iets, we zien iets aan Kilian”. De dierenarts, met wie wij een fijn contact hebben, geloofde ons op ons woord en is Kilian gaan onderzoeken. En hij schrok: Kilian had een veel te laag en verkeerd hartritme, en ook hij was niet tevreden over de algehele conditie van Kilian. Wat jeukplekken op de huid, iets wat zeer ongewoon was voor Kilian, en in het algemeen een wat doffe uitstraling. Onze dierenarts heeft toen voor ons contact gelegd met een cardiologe en een volledig bloedonderzoek uit laten voeren.

Alle bloeduitslagen waren goed, behalve de schildklier, die waarde was veel te laag en één en ander wees op een nog ietwat werkende schildklier die aan het uitdoven was. Hiervoor is Kilian op Thyroxine gezet, het vervangende schildklier hormoon, wat gelukkig goed zijn werk doet en we na wat tijd heel goed hebben kunnen instellen. Het slome hart is zeer waarschijnlijk het gevolg geweest van de kapotte schildklier.

De cardiologe vond bij Kilian een goed en gezond hart, maar wat inderdaad (toen nog) wat te langzaam klopte, al was het ritme inmiddels hersteld. Maar de cardiologe deed ook een andere, zeer belangrijke, ontdekking: Kilian had/heeft een mega hoge bloeddruk. Het is altijd de vraag waardoor dat is ontstaan, maar haar vermoedens waren, dat er schade is ontstaan aan de nieren/hart door de maag-darminfectie. Die was in het begin met razendsnelle uitdroging gepaard gegaan, Kilian heeft toen daarvoor aan het vochtinfuus gelegen. Maar hoge bloeddruk betekent een groot gevaar voor de nieren. De nierwaardes waren in januari nog heel goed, maar helaas sloegen de bloeddrukverlagers niet tot nauwelijks aan. En Kilian begon veel te drinken, veel te veel, en we hadden over zijn gezondheid geen goed gevoel.

In mei 2006 moest Kilian zijn inentingen hebben en conform eerder overleg met de dierenarts hebben we toen zijn nierwaardes opnieuw laten bepalen en dat was maar goed ook. De Kreatinine waarde (kreatine = afvalstof in het bloed) was duidelijk verhoogd, de andere waardes waren goed. Maar wat veel zorgen baarde: het soortelijk gewicht van de urine was 1016 en dat is echt op de ondergrens van wat aanvaardbaar is (bij 1010 is het water, 1025-1040 is goed). De dierenarts schrok behoorlijk, dit ging zo met verhoogde afvalstoffen, veel drinken en veel waterige urine de verkeerde kant op. Medicatie vond de dierenarts nog net niet nodig maar maatregelen waren geboden inzake de voeding en daarbij moesten vooral hoeveelheid eiwitten in het voer omlaag.(eiwitten zijn de boosdoeners bij nierproblemen) De dierenarts wilde Kilian graag op een hoge kwaliteit seniorenvoeding omdat daar duidelijk minder eiwitten inzitten, maar alleen dat seniorvoer, daar hadden wij geen goed gevoel bij. We hadden het idee dat het beter moest kunnen.

Op het internet kregen we van iemand de suggestie om het eens bij Carnibest te gaan na vragen. En wat bleek: vers diepvriesvoer heeft een laag eiwit percentage, maar heeft dan wel de eiwitten die de hond nodig heeft. We waren onder de indruk van de site en zeer positief na fijn en direct telefonisch overleg en daarna het contact met de dichtstbijzijnde mensen die het verkooppunt vertegenwoordigen. We kregen goede informatie en alle medewerking, zodat we konden proberen of Kilian het voer zou accepteren en of het zou helpen met zijn nierprobleem. Zo hebben we begin juni besloten Kilian ’s avonds over te zetten op Carnibest,’s ochtends krijgt hij wat zeer goede seniorbrokjes. Al binnen een paar dagen ging Kilian tot onze opluchting duidelijk minder drinken, soms zelfs nog maar de helft van wat hij eerder per dag dronk. Dit was voor ons en de dierenarts een teken dat er iets, ten goede, veranderde.

Onze dierenarts leefde mee en wilde heel graag na gebruik van deze andere voeding gedurende van zo’n ca. 4-6 weken, de niertesten herhalen en dat is begin juli dan ook gebeurd. En wat bleek, de kreatinine was flink gezakt, en, minstens zo belangrijk, het soortelijk gewicht van de urine was gestegen van 1016 naar 1027. Onze dierenarts was samen met ons heel, heel erg blij met deze uitslagen. Wat een effect heeft de overschakeling naar Carnibest op Kilian’s gezondheid gehad, geweldig!

En Kilian: Kilian is weer onze Kilian, onze lieve, stoere middenslag Schnauzer danst weer, heeft zijn energie terug, is weer vrolijk en speels en zijn vacht is weer in topconditie: hij straalt de levenslust weer uit. Natuurlijk blijft hij onder strenge controle bij de dierenarts, er zullen nieuwe nieronderzoeken volgen, maar voorlopig zijn we hier ontzettend blij mee.

Heel veel Schnauzergroetjes,

Arjen, Jacqueline en Kilian van Helden