Twirre

Ruim anderhalf jaar heb ik veel gezondheids- (en ook gedrags-) problemen gehad met onze schotse collie Twirre, geboren op 5 Mei 2004.

De fokker gaf brokken mee en dat ben ik een tijdje blijven geven. Omdat ik het beste voor haar zocht en wilde, kwam ik uit bij het biologische brokken waarvan ik een aantal maanden de puppybrokjes heb gevoerd, gecombineerd met kip uit blik. Na acht maanden ging ik over op brokken voor volwassen honden weer gecombineerd met de kip uit blik. Overal haalde ik informatie vandaan want ik wilde het optimaal doen met de voeding. De een zei dit en de ander zei dat. Adviezen als: twee maaltijden per dag en ‘s-morgens een snee brood; terwijl de ander zei weer dat één maaltijd beter was; maar ook : doe gerust gekookte groente, of tomaat, rijst, macaroni, gekookt ei of geraspte appel door het eten. Dus probeerde ik het allemaal en kreeg Twirre iedere dag een ongelooflijk gevarieerde voeding te eten met ook nog elke dag knoflook erdoor of, zoals de fokster adviseerde, eens een mespuntje sambal…

Maar het ging niet goed. Ze was al een moeilijke eetster maar dat werd steeds erger. Alles raakte in de war. Ze at soms dagen niet. Ze kreeg rare ontlasting met een soort slijm-achtige vliezen eromheen en tenslotte ook bloed erbij. De dierenarts zette haar op dieetvoer van de dierenarts maar ik mocht na een maand weer overschakelen op kip of lam/rijst. Ze heeft in die periode meer dan een week totaal niets gegeten ! Als baas maak je je vreselijke zorgen. Ik wilde toen overstappen op een zogenaamde natuurlijke en geperste brok omdat ik daar zoveel goede berichten van hoorde. Ook dat was geen succes, ook niet gecombineerd met vuile pens of vers vlees. Eigenlijk was het een drama geworden en was ikzelf ook de wanhoop nabij.

Van iemand die met mij op Agility zit hoorde ik over een natuurgeneeskundige voor dieren; en die was óók in mijn woonplaats woonachtig. Zij had goede ervaringen daarmee dus ben ik daar in december vorig jaar naar toegegaan mede omdat Twirre ook nog gedragsproblemen had (zeer angstig voor veel dingen en erg nerveus) en dat is onze redding geweest.
Al vrij snel ben ik overgeschakeld op Carnibest lam/rijst en tevens bleek dat ze een kalium tekort had, wat nog extra is aangevuld. Twirre moest eerst èrg wennen aan wéér iets anders maar met stug doorzetten ging ze steeds beter eten en verdwenen de klachten van altijd maar vreemde ontlasting en ook haar gedrag veranderde langzaam.

We zijn nu zes maanden verder en ze slaat bijna geen dag meer het eten over ,ze eet zelfs voor een collie erg goed. Ze krijgt alléén maar Carnibest lam/rijst, een maal per dag. Ze is aangekomen (want ze was erg mager) en zit letterlijk en figuurlijk beter in haar vel. Daardoor (en door de kalium die ze tijdelijk extra kreeg) is haar gedrag ook zeer positief veranderd en zien we het allebei weer hélemaal zitten.

Dus veel dank aan de natuurgeneeskundige Mw. E. Voets én aan Carnibest want die combinatie heeft haar weer helemaal op de rails gekregen.

Els Galesloot, Terheijden