Zweethonden

Vaak gaat de mens op zoek naar een andere voedingsmethode voor zijn/haar hond als blijkt dat er problemen ontstaan door de voeding.

In het geval van mijn jonge pup was dit ook zo.

De hond kreeg brokken mee van de fokker en het advies van de dierenarts was om dit voedingsprogramma strak aan te houden aangezien de pup dan al het goeds in zich blijvend zou opnemen.

Mijn oudere hond was al sedert twee jaar erg verknocht aan vers vlees en al spoedig kwam ik – na enig feedback – tot de conclusie dat mijn pup moest overstappen naar dezelfde voedingswijze als mijn oudere hond. De buik van de pup was na het eten van brokken erg opgezet en daarnaast was de hond overactief en had bijna ADHD-neigingen.

Gaandeweg heb ik de brokken afgebouwd en eet het hondje sedert anderhalve maand hetzelfde versvlees dieet als mijn oudere hond. De pup doet het razend goed, glanst als een spiegel, is rustiger en vrediger geworden en de kwalijk opgezette buik is verdwenen. De dierenarts vond de hond er geweldig uitzien en was blij om zo’n mooie gezonde pup aan te treffen; hetgeen niet zo vaak in zijn praktijk voorkwam!

De wijze waarop mijn honden Carnibest versvlees eten? Met heel veel interesse en met nog meer graagte! De bakken worden dusdanig schoongelikt dat zij bijna “schoon en wel” teruggezet kunnen worden in de kast.

Ik ben in het rijke bezit van zweethonden die veel beweging en impressies dagelijks nodig hebben; een goed uitgebalanceerd dieet is voor hen een must.

Vandaag las ik in het boek “Wat is een hond” van John Fisher (de bekende hondengedragstherapeut):
“het spijsverteringsstelsel van wolven is zo ontwikkeld dat zij in staat zijn uit verschillende bronnen voedingsstoffen te halen. Als er genoeg voedsel is, zijn het overwegend vleeseters. Honden hebben hetzelfde spijsverteringsstelsel . Naar mijn mening hebben honden om te gedijen een uitgebalanceerd dieet nodig met een goede kwaliteit eiwit die afkomstig is uit vlees. Of wij vlees eten of niet, is onze keuze. Als wolven dezelfde keuze hebben, kiezen zij voor het eten van vlees”.

Daarom zouden wij voor onze honden – die afhankelijk zijn van ons – hetzelfde moeten kiezen voor onze hond als de wolf van nature voor zichzelf kan!

Roos Hoogakker
Voorburg